Pages

Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Παρουσίαση του FreeBSD Project στο openFest 2011

Στις 9 και 10 Απριλίου έγινε ένα φεστιβάλ ανοικτού λογισμικού στο ΤΕΙ του Πειραιά. Το Φεστιβάλ αυτό ονομάζεται openFest και έχει γίνει ένα από τα επαναλαμβανόμενα events. Κάθε χρόνο τα παιδιά του ΤΕΙ οργανώνουν μια διημερίδα γεμάτη με παρουσιάσεις και workshops με σκοπό την ενημέρωση του κόσμου επάνω στο ανοικτό λογισμικό, τις τεχνολογίες που εισάγει στο χώρο της πληροφορικής αλλά και τη δύναμη που παρέχει στους χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Τα παιδιά που οργανώσανε το event αξίζουν συγχαρητήρια. Μπορεί να υπήρχε κάποιο πρόβλημα στην πρόσβαση του κοινού στο internet, αλλά μην ξεχνάμε ότι αυτό είχε συμβεί και σε άλλα events που ήταν μεγαλύτερα και είχαν και πιο έμπειρους ανθρώπους στην οργάνωσή τους. Η ύλη ήταν μεγάλη και κάλυπτε κάθε γωνιά του ανοικτού κώδικα. Μια ματιά να ρίξει κάποιος στο πρόγραμμα δε νομίζω πως θα βρει εύκολα σημείο που να μη θέλει να παρακολουθήσει τουλάχιστον μια παρουσίαση!

Το FreeBSD Project δε θα μπορούσε να λείπει από αυτό το event. Έτσι, μου δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσω το αγαπημένο μου λειτουργικό, εκ μέρους της Ελληνικής Κοινότητας FreeBSD. Ευτυχώς η διαθέσιμη ώρα ήταν αρκετή για να μπορέσω να δώσω στον κόσμο μια παρουσίαση που να εξηγεί τα βασικά, πάντα, του λειτουργικού. Θεωρώ ότι το FreeBSD είναι ό,τι ανώτερο έχει μπει μέσα στον υπολογιστή μου, ενώ ταυτόχρονα μου έχει μάθει απίστευτα πολλά πράγματα!

Η παρουσίαση κράτησε 45 λεπτά μαζί με τις ερωτήσεις του κοινού. Η αίσθηση ήταν πραγματικά υπέροχη. Όλη η παρουσίαση έχει βιντεοσκοπηθεί και αναρτηθεί στο YouTube, αλλά λόγω του ότι το τελευταίο δέχεται βιντεάκια μέχρι 15 λεπτών, αναγκάστηκα να κόψω την παρουσίαση σε 4 κομμάτια. Έτσι, μπορείτε να δείτε τα ακόλουθα:

Στο δεύτερο μέρος, το πρώτο λεπτό προέρχεται και αυτό από την εισαγωγή, αλλά δε χωρούσε μέσα στα 15 λεπτά που θέτει σαν όριο το YouTube...

Η παρουσίαση είναι φτιαγμένη σε LaTeX - Beamer και το τελικό αρχείο μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Τέλος, να ευχαριστήσω όλο τον κόσμο που παραβρέθηκε στο event, ακόμα περισσότερο όσους παραβρέθηκαν στην αίθουσα της παρουσίασης του FreeBSD, αλλά και τα παιδιά της διοργάνωσης του openFest. Εύχομαι οι προσπάθειες όλων μας να είναι τόσο δυνατές.

Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Καθυστέρηση στον ελληνικό οδηγό εγκατάστασης openSUSE 11.4

Ένα από τα project που έχω στην κοινότητα openSUSE είναι και η συγγραφή ελληνικού οδηγού εγκατάστασης του openSUSE. Ο οδηγός βοηθάει έναν αρχάριο χρήστη να εγκαταστήσει το openSUSE στον υπολογιστή του, έτσι ώστε να μπορεί να τον χρησιμοποιήσει τόσο για το internet, όσο και για χρήση εφαρμογών γραφείου και multimedia.

Το openSUSE έφτασε στην έκδοση 11.4 εδώ και λίγες ημέρες. Ήδη το έχω εγκαταστήσει σε αρκετούς υπολογιστές και δουλεύει άψογα με όλα του τα κομφόρ! Δυστυχώς όμως λόγω έλλειψης χρόνου δεν έχω ενημερώσει τον οδηγό εγκατάστασης. Η ενημέρωση προβλέπεται να γίνει μέσα στο Πάσχα λόγω των αρκετών projects που τρέχουν αυτή τη στιγμή και έχουν βαθμό προτεραιότητας μεγαλύτερο...

Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη για την καθυστέρηση. Το ευχάριστο της ιστορίας είναι πως ο ήδη υπάρχων οδηγός εγκατάστασης της προηγούμενης έκδοσης (openSUSE 11.3) είναι ικανός να βοηθήσει στην εγκατάσταση και του 11.4 μιας και οι αλλαγές στην εγκατάσταση δεν είναι μεγάλες. Έτσι, όποιος θέλει μπορεί να τον χρησιμοποιήσει άφοβα.

Όταν γίνει και η ενημέρωση του οδηγού εγκατάστασης θα γίνει και το ανάλογο post από αυτό εδώ το blog. Ως τότε... καλές εγκαταστάσεις με τον παλιό οδηγό...