Στις 9 και 10 Απριλίου έγινε ένα φεστιβάλ ανοικτού λογισμικού στο ΤΕΙ του Πειραιά. Το Φεστιβάλ αυτό ονομάζεται openFest και έχει γίνει ένα από τα επαναλαμβανόμενα events. Κάθε χρόνο τα παιδιά του ΤΕΙ οργανώνουν μια διημερίδα γεμάτη με παρουσιάσεις και workshops με σκοπό την ενημέρωση του κόσμου επάνω στο ανοικτό λογισμικό, τις τεχνολογίες που εισάγει στο χώρο της πληροφορικής αλλά και τη δύναμη που παρέχει στους χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Τα παιδιά που οργανώσανε το event αξίζουν συγχαρητήρια. Μπορεί να υπήρχε κάποιο πρόβλημα στην πρόσβαση του κοινού στο internet, αλλά μην ξεχνάμε ότι αυτό είχε συμβεί και σε άλλα events που ήταν μεγαλύτερα και είχαν και πιο έμπειρους ανθρώπους στην οργάνωσή τους. Η ύλη ήταν μεγάλη και κάλυπτε κάθε γωνιά του ανοικτού κώδικα. Μια ματιά να ρίξει κάποιος στο πρόγραμμα δε νομίζω πως θα βρει εύκολα σημείο που να μη θέλει να παρακολουθήσει τουλάχιστον μια παρουσίαση!
Το FreeBSD Project δε θα μπορούσε να λείπει από αυτό το event. Έτσι, μου δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσω το αγαπημένο μου λειτουργικό, εκ μέρους της Ελληνικής Κοινότητας FreeBSD. Ευτυχώς η διαθέσιμη ώρα ήταν αρκετή για να μπορέσω να δώσω στον κόσμο μια παρουσίαση που να εξηγεί τα βασικά, πάντα, του λειτουργικού. Θεωρώ ότι το FreeBSD είναι ό,τι ανώτερο έχει μπει μέσα στον υπολογιστή μου, ενώ ταυτόχρονα μου έχει μάθει απίστευτα πολλά πράγματα!
Η παρουσίαση κράτησε 45 λεπτά μαζί με τις ερωτήσεις του κοινού. Η αίσθηση ήταν πραγματικά υπέροχη. Όλη η παρουσίαση έχει βιντεοσκοπηθεί και αναρτηθεί στο YouTube, αλλά λόγω του ότι το τελευταίο δέχεται βιντεάκια μέχρι 15 λεπτών, αναγκάστηκα να κόψω την παρουσίαση σε 4 κομμάτια. Έτσι, μπορείτε να δείτε τα ακόλουθα:
- Μέρος 1ο: Εισαγωγή - Τι είναι το FreeBSD (διάρκεια 14:51)
- Μέρος 2ο: Ασφάλεια (διάρκεια 12:11)
- Μέρος 3ο: Τεχνολογίες προερχόμενες από το openSolaris (διάρκεια 10:42) και
- Μέρος 4ο: Ερωτήσεις κοινού (διάρκεια 7:30)
Στο δεύτερο μέρος, το πρώτο λεπτό προέρχεται και αυτό από την εισαγωγή, αλλά δε χωρούσε μέσα στα 15 λεπτά που θέτει σαν όριο το YouTube...
Η παρουσίαση είναι φτιαγμένη σε LaTeX - Beamer και το τελικό αρχείο μπορείτε να το βρείτε εδώ.
Τέλος, να ευχαριστήσω όλο τον κόσμο που παραβρέθηκε στο event, ακόμα περισσότερο όσους παραβρέθηκαν στην αίθουσα της παρουσίασης του FreeBSD, αλλά και τα παιδιά της διοργάνωσης του openFest. Εύχομαι οι προσπάθειες όλων μας να είναι τόσο δυνατές.