Pages

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Τα βασικά προβλήματα του ανοικτού λογισμικού!... (μέρος 1ο - open/libreoffice)

Είναι γνωστό πως είμαι από τους θερμούς υποστηρικτές του ανοικτού λογισμικού και χρησιμοποιώ μόνο ΕΛ/ΛΑΚ εφαρμογές στο 90% των εργασιών μου. Το 10% της χρήσης του κλειστού λογισμικού μου είναι στη σχεδίαση κυκλωμάτων, όπου χρησιμοποιώ το EAGLE σε περιβάλλον Linux (αγορασμένο) και οι εκτυπώσεις των CD/DVD με τον εκτυπωτή μου, όπου δεν υποστηρίζεται αυτού του είδους η εκτύπωση στο αγαπημένο μου λειτουργικό...

Αυτό το άρθρο το γράφω στις 01:00 ξημερώματα, γιατί πραγματικά κάθε φορά που χρησιμοποιώ μια από τις "σουίτες γραφείου", όπως θέλουν να τις αποκαλούν κάποιοι, OpenOffice ή LibreOffice, ξέρω ότι το 80% του χρόνου χρήσης θα συνοδεύεται από κατάρες, βρισιές και ατελείωτα χτυπήματα του γραφείου μου. Δεν είναι λίγες οι φορές που αναφέρονται προβλήματα με τις εν λόγω εφαρμογές από φίλους, γνωστούς κ.λ.π. Και οι περισσότεροι είναι υποστηρικτές του Ανοικτού Λογισμικού, όπως εγώ.

Θα ξεκινήσω παραθέτωντας δύο φωτογραφίες. Η πρώτη δείχνει το OpenOffice την ώρα που γράφω ένα ερωτηματολόγιο. Το ερωτηματολόγιο αυτό περιέχει και σχήματα. Έτσι, το διάγραμμα που φαίνεται είναι ένα διάγραμμα, που κατασκευάζεται στην ίδια "σουίτα" (ο Θεός να το κάνει αυτό το πράμα να γίνει σουίτα) γραφείου. Την ώρα που δημιουργείται το σχήμα, όλα φαίνονται μια χαρά:

Οι κόκκινες γραμμές ξεκινάνε από το σημείο (0,0), δηλαδή την αρχή των αξόνων.

Μπορείτε να παρατηρήσετε τη διαφορά στο στιγμιότυπο που φαίνεται εδώ; Είναι το ίδιο στιγμιότυπο, όμως το πρόγραμμα έχει βγει από τη σχεδίαση και έχει μπει και πάλι στη σύνθεση κειμένου. Ξαφνικά οι κόκκινες γραμμές έχουν περάσει κάτω από τον οριζόντιο άξονα!... Δηλαδή, πόση προσπάθεια θέλει αυτό το πράγμα στον προγραμματισμό να γίνει. Τόσο διαφορετικές είναι οι ρουτίνες της σύνθεσης της εικόνας στο write (που είναι ο κειμενογράφος) από το draw (που είναι το κομμάτι του σχεδίου); Δηλαδή πόσο άθλια μπορεί να κάνει τον κώδικά του ένας προγραμματιστής; Πόσο σοβαρά, τελικά, παίρνουμε τη δουλειά που κάνουμε;

Το πρόβλημα δεν είναι το ότι το πρόγραμμα έχει bugs. Ακόμα και το "Hello, world" που θα φτιάξει κάποιος μπορεί να έχει bugs... Το πρόβλημα είναι πως οι διαθέσιμες επιλογές, όσες κι αν φαίνονται να είναι (τα διαφόρων ειδών office που υπάρχουν), τόσο πιο χάλια είναι και η κατάσταση. Το πρόβλημα είναι πως θέλουμε το ανοικτό λογισμικό να είναι αυτό που προτείνουμε στον κόσμο για τη σταθερότητά του, αλλά κανένας μας δεν λέει ότι "φίλε, βάλε Linux και άμα γράψεις ένα σοβαρό κείμενο, να με χεχαιρετίσεις!"...

Πρέπει κάποια στιγμή να το πάρουμε χαμπάρι, πως δεν είναι μόνο το kernel και τα εφέ στα γραφικά περιβάλλοντα αυτά που θα κάνουν τον κόσμο να περάσει στο ανοικτό λογισμικό. Όλο το παιχνίδι με το αν το GNOME3.7865455 θα έχει καλύτερα τρισδιάστατα εφέ από το KDE 8.576576554563543-4 είναι μόνο το 0.1% του χρόνου του χρήστη και τίποτα άλλο! Είναι η λειτουργικότητα του όλου πακέτου, λειτουργικού και λογισμικού υποστήριξης, αυτή που θα κάνει κάποιον να μεταβεί στο Linux και να φύγει από κάποιο άλλο λειτουργικό. Και αυτή βασίζεται σε λίγα βασικά πράγματα:

  1. Κανένας δε μπορεί να πετάξει στα σκουπίδια τη δουλειά που έχει κάνει μέχρι τώρα σε κάποιο άλλο λειτουργικό. Το πρώτο πράγμα που θέλει είναι κατά κάποιο τρόπο συμβατότητα, ώστε τα αρχεία που έχει δημιουργήσει να μπορεί να τα επεξεργαστεί ΕΠΙΤΥΧΩΣ και με ανοικτό λογισμικό! Με οποιοδήποτε τρόπο θα πρέπει να μπορεί να κάνει import τα αρχεία του και να μπορεί να συνεχίσει τη δουλειά που μέχρι τώρα είχε κάνει, λίγη ή πολλή!
  2. Τα βασικά προγράμματα (δε μιλάω για τα εξηζητημένα, όπως το πακέτο που προανέφερα), όπως κειμενογράφος, λογιστικά φύλλα, παρουσιάσεις, απλή σχεδίαση σχημάτων, media players κ.λ.π. ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΤΡΟΠΑΡΙΑ ΜΕ ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ!!!!! Να μην είναι υποχρεωμένος να μάθει LaTeX για να μπορέσει να γράψει ένα κείμενο δύο σελίδων... Έλεος!

Είναι ήδη αργά και πρέπει να συνεχίσω τη δουλειά μου. Ίσως αν έχω οίστρο κάποια άλλη μέρα να δώσω και το δεύτερο μέρος...

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

openSUSE 12.1 Release Party

Το openSUSE 12.1 βγήκε πριν λίγες ημέρες. Το πρώτο βήμα ήταν να οργανωθούμε για να βγει και ο καινούργιος οδηγός εγκατάστασής του. Το αμέσως επόμενο; Μα τι άλλο θα μπορούσε να είναι από την οργάνωση ενός Release Party.

Όπως πάντα το υλικό που θα μοιραζόταν στους παρευρισκόμενους το φτιάνω εγώ, μιας και είμαι ο fun της εν λόγω διανομής Linux στο Σύλλογο Φίλων Ανοικτού Λογισμικού Χανίων. Έτσι, ξεκίνησε η κατασκευή όλου του artwork για την εκτύπωση μιας ωραίας θήκης με όλα τα απαραίτητα δισκάκια. Το καλό είναι πως το βασικό template το είχα από τα προηγούμενα Release Parties που είχαμε κάνει. Μιας και το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό, είπα να ακολουθήσω την ίδια διαδικασία με τότε! Και ξεκινάει το GIMP να δουλεύει ασταμάτητα...


Μια πλήρης διανομή openSUSE περιλαμβάνει ένα DVD για την εγκατάσταση του βασικού συστήματος με τα γραφικά περιβάλλοντα, ένα CD που περιέχει τις μεταφράσεις για όλες τις γλώσσες και ένα τρίτο CD που περιέχει προγράμματα κλειστού κώδικα, όπως τον Flash Player κ.α. Φυσικά, άλλα είναι τα δισκάκια για 32 bit αρχιτεκτονικές και άλλα αυτά για 64 bit, εκτός του CD που περιέχει τα προγράμματα κλειστού κώδικα. Το τελευταίο είναι κοινό και για τις δύο αρχιτεκτονικές προσωπικών υπολογιστών. Όλα αυτά μας κάνουν 5 δισκάκια (2 DVD και 3 CD).

Ένας αστικός μύθος για το openSUSE είναι πως το κύριο περιβάλλον εργασίας του είναι το KDE. Αυτό, φυσικά, δεν ισχύει. Το openSUSE υποστηρίζει από την εγκατάσταση όποιο από τα βασικά γραφικά περιβάλλοντα επιθυμεί ο χρήστης, KDE, GNOME, XFCE και LXDE. Φυσικά υπάρχουν και πάρα πολλά ακόμα που μπορεί κάποιος να εγκαταστήσει, αλλά δε θα ήθελα να επεκταθώ σε αυτό. Ο τελικός μου στόχος είναι πως θα έπρεπε να παρέχω και ένα Live CD της διανομής. Επέλεξα το openSUSE 12.1 KDE Live CD γιατί είναι το γραφικό περιβάλλον που θεωρώ ομορφότερο από τα άλλα, ενώ προτίμησα την αρχιτεκτονική των 32 Bit μιας και δεν το προόριζα για την εγκατάσταση της διανομής.


Οι φωτογραφίες δείχνουν το αποτέλεσμα της εκτύπωσης των CD/DVD και των εξώφυλλων των θηκών τους. (Ναι, όλα εκτυπώθηκαν στο σπίτι και δεν χρειάστηκε ούτε μελάνι να αλλάξω στον εκτυπωτή μου!):)


Το τελευταίο κομμάτι της οργάνωσης του Release Party περιέχει... δημοκρατικές διαδικασίες στο να κανονίσουμε... τι θα φάμε :P Βασικά μετά από μια πολύ μικρή συζήτηση αποφασίσαμε να βρεθούμε σε μια από τις αγαπημένες μας ταβέρνες, τον Αποκόρωνα στην πόλη των Χανίων. Εκεί, βάλαμε κάτω τα δισκ... εχμμμ... κρεατικά μας και την κάναμε ταράτσα. Μοιράστηκαν και τα πακέτα της διανομής, αλλά δεν τα πολύκοιτάξαμε γιατί το κρέας ήρθε γρήγορα...

Και όπως προείπα, οι φωτογραφίες δείχνουν το αποτέλεσμα... Τα πιάτα ούτε πλύσιμο δεν χρειάζονται! :)

Και αυτή τη φορά περάσαμε θαυμάσια, με μπόλικη σιωπή την ώρα που μιλούσαν τα μαχαιροπήρουνα, αλλά την υπόλοιπη ώρα μιλούσαμε για τα αγαπημένα μας θέματα, τόσο του ανοικτού λογισμικού, όσο και off topic. Ελπίζουμε κι εσείς να περάσατε το ίδιο καλά, ή ακόμα καλύτερα από εμάς. Τα χαμόγελα πραγματικά μας χρειάζονται! :):):):):):):):):):):)


Ηλίας Χρυσοχέρης