Pages

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Προγράμματα ΥΠΕΠΘ και Ελληνική Πραγματικότητα!

Γεια σας και πάλι. Είναι η αλήθεια πως αυτό το άρθρο το γράφω μέσα στα νεύρα, οπότε σας παρακαλώ συγχωρέστε με αν γίνω εριστικός.

Στο ένα από τα σχολεία που εργάζομαι έχω αναλάβει την οργάνωση της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης (ΠΔΣ), μαζί με έναν άλλο συνάδελφο. Εδώ και κάμποσο καιρό γίνονται τα απίστευτα όσον αφορά την οργάνωση: Τη μια, μας φέρνουν μια καθηγήτρια η οποία είναι έγκυος και σε λίγους θα φύγει για να γεννήσει! (καλά ως εδώ). Την άλλη μας φέρνουν καθηγητές τους οποίους μετά από λίγο καιρό τους διορίζουν και σε σχολεία οπότε αφήνουν την ΠΔΣ. Γενικά είμαστε σε ένα διαρκές τρέξιμο σχετικά με τις αλλαγές που γίνονται στα τμήματα και τους καθηγητές, οι οποίες χρειάζονται την απαραίτητη χαρτούρα! Τουλάχιστον στο γραφείο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργαζόμαστε μας νιώθουν μιας και τραβάνε και αυτοί το αντίστοιχο λούκι και άγχος για να είναι όλα όσο το δυνατόν πιο λειτουργικά! Χώρια που μας έχουν βοηθήσει απίστευτα όλο αυτό τον καιρό και γι' αυτό θα πω σε αυτούς τους ανθρώπους ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ! Και φυσικά δεν λείπει και το "Καλό κουράγιο παιδιά" για τις... αηδίες (ας το πω έτσι καλύτερα) που κάνει το Υπουργείο Παιδείας συνεχώς! Είμαστε στο 2010 και ακόμα η ανοργανωσιά τους είναι της τάξης του μεσαίωνα!

Πάμε και στο επίκαιρο. Κάθε τρίμηνο τα σχολεία δίνουν Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) στο ΙΚΑ για τους ωρομίσθιους και τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που έχουν. Τι ίδιο φυσικά ισχύει και για τους εκπαιδευτικούς που κάνουν την Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη, μιας και αυτοί ωρομίσθιοι είναι. Η ΑΠΔ πρέπει να κατατεθεί μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου για το τρέχον τρίμηνο. Το Υπουργείο Παιδείας έχει ένα πρόγραμμα το οποίο τρέχει από φυλλομετρητή (browser) μέσα στο οποίο κανονικά πρέπει να γίνονται όλες οι καταχωρήσεις, τόσο των διδασκόντων καθηγητών όσο και των τμημάτων της ΠΔΣ. Αυτό το πρόγραμμα στη συνέχεια παράγει τα κατάλληλα αρχεία τα οποία και υποβάλλονται στο ΙΚΑ διαμέσου του διαδικτύου, τα οποία περιέχουν τις μισθοδοσίες και όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

Το πρόγραμμα της ΠΔΣ τελικά άνοιξε σήμερα (28 Ιαν 2010) και φυσικά όλα τα σχολεία θα πρέπει να μπουν σε αυτό για να κάνουν τις δηλώσεις τους. Κοινώς μέσα σε δύο ημέρες θα πρέπει όλα τα σχολεία της Ελλάδας να κάνουν τις καταχωρήσεις τους.

Και φυσικά η πρώτη λογική σκέψη είναι "Σιγά μην αντέξει αυτή η μπακατέλα που το πληρώσανε κι όλας". Και ναι! Αυτή η σκέψη γίνεται πραγματικότητα! Όλη την ημέρα προσπαθούμε να μπούμε στο σύστημα και να κάνουμε τις καταχωρήσεις των τμημάτων μας και φυσικά, εκτός από τις λίγες στιγμές που το σύστημα είναι αρκετά πιο αργό και από τον θάνατο, δε μπορείς να μπεις με καμία δύναμη! Κάθε λίγο και λιγάκι ο server έχει τη δικιά του "έμμηνο ρήση"!

1ο tip είναι ότι το πρόγραμμα βασίζεται στο jinitiator της Oracle. Η ίδια η Oracle, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου να ασχολείται με τη java έχει δηλώσει ότι αυτό το "πράμα" δεν το υποστηρίζει πλέον και συστήνει σε όλους τους προγραμματιστές να αλλάξουν τα site τους και να χρησιμοποιήσουν καλύτερα σκέτη java! Και όμως, το πρόγραμμα που χρησιμοποιείται ακόμα στο υπερσύγχρονο Υπουργείο Παιδείας βασίζεται σε αυτό το μεσαιωνικό επίτευγμα!

2ο tip που δίνω είναι ότι αν τα σχολεία δεν έχουν καταθέσει τις ΑΠΔ στο ΙΚΑ μέχρι την 31η Ιαν 2010, φυσικά και θα τους υποβληθεί πρόστιμο! Και για όσους κάνουν την σκέψη "σιγά μην πληρώσουν τα σχολεία πρόστιμο! Το δημόσιο θα δώσει πρόστιμο στο δημόσιο;" να σας δώσω και το 3ο tip. Έχω βρεθεί στο παρελθόν σε σχολείο στο οποίο είχε καταβληθεί πρόστιμο 1500 ευρώ για μια τέτοια καθυστέρηση και ο υπαίτιος ήταν ο υπάλληλος του ΙΚΑ! Παρόλα αυτά το σχολείο δε μπόρεσε να βρει το δίκιο του και η τότε διευθύντρια ζητούσε τον οβολό του κάθε εκπαιδευτικού για να μπορέσει να αποπληρώσει το πρόστιμο! (καλύτερα να μην το σχολιάσω αυτό...)

Και πάλι στο δια ταύτα! Όλη μέρα προσπαθούμε να μπούμε στο σύστημα του Υπουργείου Παιδείας για την ΠΔΣ, μπας και καταφέρουμε να είμαστε εμπρόθεσμοι, αλλά τίποτα, μέχρι το απόγευμα στις 19:30. Εκεί, λοιπόν αρχίζει ένας πολύ ωραίος μαραθώνιος για να περαστούν τα τμήματα στη βάση (πανάθεμά τη) του Υπουργείου. Ναι! Πώς το θές;

Αρχικά το Jinitiator χτυπάει σε όλα τα μηχανήματα που μπορούσα να βρω με Windows (γιατί μόνο εκεί παίζει αυτή η αηδία!). Τελικά κάθομαι και στήνω στο ωραίο FreeBSDάκι μου ένα μικρό και γρήγορο (κααααλαααααα....) Bugindows XP για να μπορέσω να κάνω τη δουλειά μου (και φυσικά μετά να το στείλω στο ησυχαστήριο των bit!) Κατά τις 21:00 (ε! είπαμε! γρήγορο!) καταφέρνω και μπαίνω κανονικά στην αθλιότητα της ΠΔΣ και ξεκινάω να περνάω τα τμήματα. Αμ δε! Η αθλιότητα που περνιέται για πρόγραμμα (και κάποιος πληρώθηκε για να το φτιάξει!) αρνείται να στείλει στη βάση δεδομένων τα στοιχεία που έχω συμπληρώσει. Και φυσικά, σύμφωνα με το εγχειρίδιο χρήσης της αηδίας δεν έχω κάνει κάποιο λάθος!


H ώρα είναι ήδη 00:25 κι εγώ ακόμα παλεύω να φτιάξω τμήματα! Φυσικά δε θα συνεχίσω, διότι θα πρέπει να ξυπνήσω και στις 06:30 το πρωί για να πάω στη δουλειά μου! Φταίω εγώ που ΜΙΣΩ ΤΟΥΣ ΑΝΙΚΑΝΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΣ; Νομίζει κανένας ότι το πρόστιμο θα το πληρώσει το Υπουργείο Παιδείας; Ή ότι εμένα δε θα μου τα κάνει μπαλόνια οποιοσδήποτε προϊστάμενός μου που θα έχουμε χάσει τις προθεσμίες; Αυτή είναι η Ελληνική πραγματικότητα. Εγώ φταίω που όταν μου δόθηκε η ευκαιρία δεν σηκώθηκα να φύγω από αυτή την κωλόχωρα. Μα τελικά είμαστε ανίκανοι σε όλα και καλά κάνουν οι ξένοι και μας δουλεύουν ψηλό γαζί! Το έχουμε κερδίσει... με την αξία μας.

5 σχόλια:

  1. Αυτούς τους ανθρώπους στο γραφείο της διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα τους πει κανένας ΜΠΡΑΒΟ που αντέχουν ακόμα όλες αυτές τις αηδίες; Γιατί πραγματικά τους αξίζει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αν θυμάμαι καλά (επειδή έχω υπάρξει αναπληρωτής καθηγητής πληροφορικής) περιοδικά κάναμε την καταχώρηση των ωρών κλπ των καθηγητών στο site του ΙΚΑ. Γιατί είναι απαραίτητο το πρόγραμμα αυτό του υπουργείου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προφανώς έχεις κάμποσο καιρό από τότε. Το Υπουργείο για να ελέγχει την κατάσταση και να μειώσει τα λάθη που γινόταν στις μισθοδοσίες κ.λ.π, έφτιαξε αυτό το πρόγραμμα και δεν σου επιτρέπουν να κάνεις την ΑΠΔ απ ευθείας. Από τον Δεκέμβριο τους ρωτάμε αν θα είναι έτοιμο το σύστημα στην ώρα του για να κάνουμε τις καταχωρήσεις και μας λένε ότι ΘΑ είναι(!) και να ΜΗΝ κάνουμε τις ΑΠΔ με το χέρι! Βγάλε άκρη. Αυτή είναι η κωλοπετινίτσα που ζούμε! Ακόμα και σήμερα το site του Υπουργείου βγάζει το ίδιο error.
    Τα ίδια ακριβώς προβλήματα είχαμε και πέρισυ, τα ίδια και φέτος! 365 ημέρες δεν τους έφτασαν για να διορθώσουν τις μπούρδες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. η αλήθεια είναι ότι έχουν περάσει χρόνια...Μην το ψάχνεις - είναι απλά τυχαίοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φιλε Ηλια !! καταρχην να χαιρετησω !!!οσο για το εκνευρισμενος -εριστικος θα διαφωνησω !! χαχαχαχα Εγω προσωπικα βλεπω οτι παρολες τις Μ..... που σου σημβαινουν εχεις ενα ανεξαντλητο χιουμορ !! Φιλαρακι συγνωμη αλλα εγω γελασα παραπολυ με ολο αυτο και παλι συγνωμη !!:))
    Παντα φιλος και συνοδοιπορος!!!
    Μιχάλης Ροδόπουλος
    Υπ:παλι ξεπασες στα Bugindows χαχαχαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή