Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2011

Drupal 7

Πρίν από λίγες ημέρες βγήκε το καινούργιο Drupal. Συγκεκριμμένα στις 5 Ιανουαρίου 2011 έφτασε και αυτό στην έκδοση 7. Έριξα μια ματιά στα ports του FreeBSD μου και δεν το βρήκα. Από την άλλη αναρωτήθηκα τι θα μπορούσε να χρειάζεται για να τρέξει μέσα σε ένα FreeBSD Server έτσι ώστε να έχει την ανάγκη να γίνει ολόκληρη η διαδικασία του porting σε FreeBSD. Μιας και είναι γραμμένο σε PHP5 δε θεωρώ ότι χρειάζεται κάποια τρομερή διαδικασία για να τρέξει. Με αυτές τις σκέψεις ξεκίνησα τη διαδικασία να το εγκαταστήσω και να παίξω μαζί του.

Αρχικά κατέβηκε στον υπολογιστή μου το .tar.gz αρχείο. Το αποσυμπίεσα μέσα στο δίσκο στον επιθυμιτό κατάλογο, ακολούθησα τις οδηγείες για την εγκατάστασή του (την παραγωγή του αρχείου settings.php, την κατασκευή της βάσης του και του χρήστη, κ.λ.π.) και ρύθμισα τον Apache μου. Στην αρχή που το ξεκίνησα έλαβα κάποια μηνύματα σφάλματος σχετικά με functions της PHP που δεν υπήρχαν στον υπολογιστή, αλλά αυτό ξεπεράστηκε με το να εγκατάσταθούν από τα ports τα κατάλληλα PHP extensions. Έτσι, κατάφερα πολύ απλά να δω την αρχική σελίδα του.

Εκεί σε κάποιο σημείο, το σύστημα μου παραπονέθηκε για κάποια άλλα PHP extensions που δεν είχα εγκαταστήσει στον υπολογιστή. Μόλις τα εγκατέστησα και επανεκκίνησα τον apache, ένα απλό refresh της σελίδας προχώρησε την εγκατάσταση. Τελικά δεν ήταν καθόλου δύσκολη η εγκατάστασή του. Όλα πήγαν καλά, εμπλουτίσαμε και την PHP μας με μερικά modules και όλα δουλεύουν άψογα.

Με μια πρώτη ματιά μπορεί κάποιος να καταλάβει ότι οι αλλαγές στο interface είναι τεράστιες από αυτό που είχα συνηθίσει. Αλλά όλα είναι απλά να τα βρεί κάποιος και να προχωρήσει στο στήσιμο ενός ωραίου Drupalάτου site! Τι μένει για μένα; Να οργανώσω λίγο τις σκέψεις μου και να δω πως θα στήσω αυτό το πράμα που θέλω για να κάνω τη δουλειά μου. Αν και το πρόβλημα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ο ελεύθερος χρόνος που δεν υπάρχει ποτέ...

Για όλους εσάς που είστε funs του Drupal νομίζω πως θα το ευχαριστηθείτε. Οι υπόλοιποι; Ρίξτε του μια ματιά. Πιστεύω πως θα σας ικανοποιήσει. Και το επόμενό μου εγχείρημα θα είναι το παιχνίδι με το Wordpress (:P)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου