Pages

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Drupal 7

Πρίν από λίγες ημέρες βγήκε το καινούργιο Drupal. Συγκεκριμμένα στις 5 Ιανουαρίου 2011 έφτασε και αυτό στην έκδοση 7. Έριξα μια ματιά στα ports του FreeBSD μου και δεν το βρήκα. Από την άλλη αναρωτήθηκα τι θα μπορούσε να χρειάζεται για να τρέξει μέσα σε ένα FreeBSD Server έτσι ώστε να έχει την ανάγκη να γίνει ολόκληρη η διαδικασία του porting σε FreeBSD. Μιας και είναι γραμμένο σε PHP5 δε θεωρώ ότι χρειάζεται κάποια τρομερή διαδικασία για να τρέξει. Με αυτές τις σκέψεις ξεκίνησα τη διαδικασία να το εγκαταστήσω και να παίξω μαζί του.

Αρχικά κατέβηκε στον υπολογιστή μου το .tar.gz αρχείο. Το αποσυμπίεσα μέσα στο δίσκο στον επιθυμιτό κατάλογο, ακολούθησα τις οδηγείες για την εγκατάστασή του (την παραγωγή του αρχείου settings.php, την κατασκευή της βάσης του και του χρήστη, κ.λ.π.) και ρύθμισα τον Apache μου. Στην αρχή που το ξεκίνησα έλαβα κάποια μηνύματα σφάλματος σχετικά με functions της PHP που δεν υπήρχαν στον υπολογιστή, αλλά αυτό ξεπεράστηκε με το να εγκατάσταθούν από τα ports τα κατάλληλα PHP extensions. Έτσι, κατάφερα πολύ απλά να δω την αρχική σελίδα του.

Εκεί σε κάποιο σημείο, το σύστημα μου παραπονέθηκε για κάποια άλλα PHP extensions που δεν είχα εγκαταστήσει στον υπολογιστή. Μόλις τα εγκατέστησα και επανεκκίνησα τον apache, ένα απλό refresh της σελίδας προχώρησε την εγκατάσταση. Τελικά δεν ήταν καθόλου δύσκολη η εγκατάστασή του. Όλα πήγαν καλά, εμπλουτίσαμε και την PHP μας με μερικά modules και όλα δουλεύουν άψογα.

Με μια πρώτη ματιά μπορεί κάποιος να καταλάβει ότι οι αλλαγές στο interface είναι τεράστιες από αυτό που είχα συνηθίσει. Αλλά όλα είναι απλά να τα βρεί κάποιος και να προχωρήσει στο στήσιμο ενός ωραίου Drupalάτου site! Τι μένει για μένα; Να οργανώσω λίγο τις σκέψεις μου και να δω πως θα στήσω αυτό το πράμα που θέλω για να κάνω τη δουλειά μου. Αν και το πρόβλημα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ο ελεύθερος χρόνος που δεν υπάρχει ποτέ...

Για όλους εσάς που είστε funs του Drupal νομίζω πως θα το ευχαριστηθείτε. Οι υπόλοιποι; Ρίξτε του μια ματιά. Πιστεύω πως θα σας ικανοποιήσει. Και το επόμενό μου εγχείρημα θα είναι το παιχνίδι με το Wordpress (:P)

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Αντίστροφη μέτρηση για το openSUSE 11.4

Όσοι με γνωρίζουν, ξέρουν καλά ότι είμαι fun του Linux και ειδικότερα της διανομής openSUSE. Συγκεκριμμένα, τη διανομή αυτή την προτιμώ και την προτείνω έντονα για όποιον θέλει να ασχοληθεί σοβαρά. Ο λόγος είναι η πληθώρα εφαρμογών που περιέχει ακόμα και στη default εγκατάσταση και ειδικότερα η ύπαρξη γραφικών εργαλείων για την παραμετροποίηση του συστήματος, εύκολα και γρήγορα. Δεν είμαι αυτός που θα πει ότι η διανομή δεν έχει κουσούρια, αλλά μέσα σε όλες τις διανομές Linux που έχω χρησιμοποιήσει, αυτή είναι που με έχει τραβήξει περισσότερο από όλες τις άλλες.

Ακόμα και το γεγονός ότι δεν υποχρεώνει κάποιον να χρησιμοποιήσει ένα συγκεκριμμένο γραφικό περιβάλλον από την αρχή της εγκατάστασης, για μένα είναι στα θετικά της διανομής. Πρόσφατα την έκανα εγκατάσταση σε 10 υπολογιστές στο σχολείο με γραφικό περιβάλλον XFCE για να εκμεταλλευτώ τις χαμηλές απαιτήσεις στα χαμηλών προδιαγραφών μηχανήματα της αίθουσας. Σε μερικά φιλαράκια έχω κάνει εγκαταστάσεις με γραφικό περιβάλλον KDE4, οι οποίοι, πλέον, έχουν καεί επάνω στα μηχανήματα τους! Σε έναν ακόμα φίλο εγκατέστησα το openSUSE 11.3 με γραφικό περιβάλλον GNOME γιατί αυτό είχε συνηθίσει από άλλη διανομή. Ο τελευταίος θεώρησε τη διανομή που του έβαλα, καλύτερη από αυτή που είχε.

Έρχεται σιγά σιγά και ο καιρός της καινούργιας έκδοσης της αγαπημένης μου διανομής Linux. Η έκδοση 11.3 είναι πραγματικά καταπληκτική και ταχύτατη. Σε λίγο καιρό θα βγει και η έκδοση 11.4 από την οποία δεν ξέρω τι παραπάνω να περιμένω. Κάθε φορά η διανομή γίνεται ολοένα και πιο γρήγορη και γεμάτη με προιγράμματα για όλα τα γούστα. Πραγματικά δεν βλέπω την ώρα να τη δοκιμάσω και να σας πω τις εντυπώσεις μου. Μέχρι τότε λοιπόν... υπομονή!