Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2012

Ελληνικός Οδηγός Εγκατάστασης openSUSE 12.2Στις 5 Σεπτεμβρίου 2012 βγήκε και η καινούργια έκδοση του λειτουργικού openSUSE. Στην έκδοση openSUSE 12.2 θα βρείτε όλο το τελευταίο software που έχει βγει στα γραφικά περιβάλλοντα KDE4, GNOME3, XFCE και LXDE. Φυσικά υπάρχουν και άλλα μικρότερα και ελαφρύτερα γραφικά περιβάλλοντα. Όλα όπως πάντα, σε αρμονία και την κλασική ομορφιά που μας προσφέρει το openSUSE όλα αυτά τα χρόνια της ύπαρξής του.


Η εγκατάσταση γίνεται με τον κλασικό τρόπο του YaST2 χωρίς προβλήματα και αποτελείται από ένα DVD και δύο CD με addons:


  • DVD Εγκατάστασης: Περιέχει όλο το βασικό software ανοικτού λογισμικού μαζί
    και τις απαραίτητες μεταφράσεις του συστήματος εγκατάστασης YaST2.
  • Languages Add-On CD: Περιέχει όλες τις μεταφράσεις για όλα τα προγράμματα
    του εγκαταστημένου συστήματος
  • Non-OSS Add-On: Περιέχει προγράμματα κλειστού λογισμικού που συνήθως
    χρησιμοποιούμε, όπως Flash Player, Opera Browser κ.λ.π.


Η διάθεση του openSUSE 12.2 γίνεται και σαν Live CD είτε με KDE4 είτε με GNOME3, αλλά και σαν Network Installation όπου κατεβάζετε ένα CD με πολύ βασικό σύστημα εγκατάστασης και όλο το software που εγκαθιστάτε κατεβαίνει εκείνη τη στιγμή από το διαδίκτυο. Αυτό, κατά συνέπεια, σημαίνει πως η εγκατάσταση διαρκεί περισσότερη ώρα, μιας και όλα τα πακέτα κατεβαίνουν μέσω διαδικτύου, από την άλλη δε χρειάζεται κάποιος να κατεβάσει πρώτα τα δύο CD και το DVD εγκατάστασης. Φυσικά θα πρέπει να επιλέξετε αν θέλετε την 32bit έκδοση του λειτουργικού, ή την 64 bit.


Για κάποιον που έχει κάνει κάποιες φορές εγκατάσταση στο λειτουργικό, η εγκατάσταση είναι παιχνιδάκι. Για κάποιον ο οποίος είναι καινούργιος στο χώρο του Linux και χρειάζεται λίγη βοήθεια, όπως και με κάθε καινούργια έκδοση, δημιούργησα και τον καινούργιο Οδηγό Εγκατάστασης του openSUSE 12.2 στα Ελληνικά. Ο οδηγός είναι ένα project που έχει αναλάβει ο Σύλλογος Φίλων Ανοικτού Λογισμικού Χανίων και έτσι φιλοξενείται στο wiki του.Ελπίζω ο οδηγός να φανεί ένα χρήσιμο εργαλείο. Αν παρατηρήσετε κάτι που, αλλάζοντάς το, ο οδηγός γίνεται καλύτερος και πιο καταννοητός, παρακαλώ ενημερώστε με. Κάθε σχόλιο είναι αποδεκτό.


Χρυσοχέρης Ηλίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου