Σάββατο, 30 Μαρτίου 2013

Οδηγός Εγκατάστασης openSUSE 12.3Το openSUSE είναι μια διανομή Linux αρκετά πλούσια σε προγράμματα από την πρώτη στιγμή που εγκαθίσταται στον υπολογιστή μας. Η κοινότητα της διανομής είναι αρκετά ενεργή και η παραγωγή δε θα μπορούσε να είναι διαφορετική από άψογη. Σε γενικές γραμμές κάθε 8 περίπου μήνες βγαίνει και μια καινούργια έκδοση του λειτουργικού, με όλα τα καινούργια καλούδια, τόσο σε γραφικά περιβάλλοντα, όσο και σε θέματα ασφάλειας της καρδιάς ενός λειτουργικού· του πυρήνα.


Πριν λίγες ημέρες η κοινότητα του openSUSE μας έκανε την έκπληξη να βγάλει καινούργια έκδοση μέσα σε χρόνο 6 μηνών από την προηγούμενη! Το openSUSE 12.3 βγήκε στις 13 Μαρτίου 2013 και ήδη έχει καταλάβει πολλούς υπολογιστές. Για άλλη μια φορά βλέπουμε στους υπολογιστές μας ένα διαμάντι ομορφιάς και σταθερότητας. Όποιος επιθυμεί να το εγκαταστήσει μπορεί να το κατεβάσει από την ιστοσελίδα της κοινότητας, τόσο σε έκδοση για 32 bit όσο και για 64. Υπάρχουν και εναλλακτικά Live CDs για τον έλεγχο της διανομής στο σύστημά σας στην ίδια σελίδα, ή ακόμα και CD που μπορείτε να κάνετε την εγκατάσταση του λειτουργικού εξ ολοκλήρου από το διαδίκτυο.


Ο Σύλλογος Φίλων Ανοικτού Λογισμικού Χανίων έχει, εδώ και χρόνια, ξεκινήσει να παράγει τον Ελληνικό οδηγό εγκατάστασης της εν λόγω διανομής, έτσι δε θα γινόταν να μην ενημερωθεί και ο οδηγός αυτός με βάση την καινούργια έκδοση. Συγκεκριμένα πριν από δύο ημέρες αναρτήθηκε ο καινούργιος οδηγός στην ιστοσελίδα του Συλλόγου, στο κλασικό σημείο του wiki του, την Τεκμηρίωση. Εκεί, όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να κατεβάσει τον οδηγό και να εγκαταστήσει με ασφάλεια το λειτουργικό στον υπολογιστή του. Ο οδηγός όπως πάντα είναι πλούσιος σε ύλη, χωρίς να είναι υπερβολικά μεγάλος, πάει τον αναγνώστη βήμα βήμα με τη βοήθεια εικόνων στιγμιοτύπων, έτσι ώστε να γίνει σωστά η εγκατάσταση και το λειτουργικό να περιέχει όσα χρειάζεται ο καθημερινός χρήστης υπολογιστών.Μια καινοτομία του οδηγού εγκατάστασης, που υπάρχει από τη πρώτη στιγμή της συγγραφής του, είναι πως δε μένει μόνο στην εγκατάσταση. Ένας από τους σκοπούς του είναι να μην αφήσει το χρήστη με την εντύπωση "Το εγκατάστησες, τώρα χρησιμοποίησε το μόνος σου!", αλλά να τον βοηθήσει ακόμα παραπέρα στο να του δείξει και πώς θα κάνει τα βασικά πράγματα. Ο οδηγός δείχνει πως γίνεται η παραμετροποίηση του συστήματος μέσω του YaST2, πως γίνονται κάποιες παραμετροποιήσεις της επιφάνειας εργασίας κ.λ.π, έτσι ώστε ένας καινούργιος χρήστης να μπορεί εύκολα να βρει αυτά που χρειάζεται με λιγότερο ψάξιμο και όχι τόσο στα τυφλά.


Ο οδηγός έχει δημιουργηθεί σε LaTeX, όπως αρμόζει σε έναν οδηγό για ανοικτό λογισμικό. Εκδίδεται σε άδεια χρήσης Creative Commons ώστε όποιος θέλει να μπορέσει να πάρει τον κώδικα και να τον χρησιμοποιήσει, να τον παραλλάξει ή να παράγει αυτό που χρειάζεται παίρνοντας ιδέες από αυτόν. Τον κώδικα θα τον βρείτε στο ίδιο σημείο που θα βρείτε και τον οδηγό.


Ελπίζουμε για άλλη μια φορά να σας φανεί χρήσιμος και να σας γλυτώσει από κακοτοπιές :)


Χρυσοχέρης Ηλίας

3 σχόλια: