Pages

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

Εκτυπωτής Canon Pixma iP4600 στο openSUSE 11.2 64 bit

Εδώ και λίγο καιρό έχω εγκαταστήσει στο Laptop μου το openSUSE 11.2 64 bit. Το μηχάνημα ένα Packard Bell EasyΝote SJ82 17" με πολύ δυνατά χαρακτηριστικά. Σε γενικές γραμμές είμαι πολύ ικανοποιημένος από το openSUSE,το οποίο προσφέρει καλά γραφικά configuration εργαλεία (για τους τεμπέληδες), είναι πολύ σταθερό και έχει το κλασικό ενσωματωμένο firewall και το AppArmor. Συνοδεύεται επίσης από πλήθος εφαρμογών, μιας και η διανομή προσφέρεται σε ένα DVD και δύο CD.

Μιας και έκανα εγκατάσταση από την αρχή, θα έπρεπε να εγκαταστήσω από την αρχή τους εκτυπωτές μου.

Ο ένας εκτυπωτής είναι Hewlett Packard LaserJet 1018. Η εγκατάστασή του ήταν καθόλα ομαλή, χρησιμοποιώντας τον driver foo2zjs.

Ο δεύτερος εκτυπωτής είναι ένας Canon Pixma iP4600. Όταν τον είχα αγοράσει (πριν περίπου ένα χρόνο) είχα μπει στο site της Canon και είχα κατεβάσει την έκδοση 3.0 του οδηγού που παράγει η ίδια η εταιρία. Τότε τον είχα εγκαταστήσει από έτοιμα πακέτα rpm και όλα ήταν μια χαρά.

Σήμερα που πήγα να κάνω την εγκατάστασή του διαπίστωσα ότι ο cups μου έγραφε ότι δεν βρήκε το φίλτρο pstocanonij (Unable to start filter "pstocanonij": No such file or directory). Η εγκατάσταση είχε γίνει από τα .rpm πακέτα όπως πάντα.

Με λίγο ψάξιμο μέσα στα πακέτα, είδα ότι το αρχείο pstocanonip, που μου παραπονιόταν ο υπολογιστής ότι δεν έβρισκε, υπήρχε μέσα στον κατάλογο /usr/lib/cups/filter. Η πρώτη σκέψη ήταν ότι μάλλον ο driver είναι 32 bit και γι' αυτό τον τοποθέτησε εκεί μέσα. Η λογική λέει ότι ο επεξεργαστής που τρέχει τα 64 bit προγράμματα τρέχει και τα 32 bit αντίστοιχά τους. Έτσι το μόνο που έκανα ήταν ένα απλό copy σαν root:

user@opensuse:~> su
Password:
opensuse:/home/user # cd /usr/lib64/cups
opensuse:/usr/lib64/cups # cp /usr/lib/cups/backend/* ./backend/
opensuse:/usr/lib64/cups # cp /usr/lib/cups/filter/* ./filter/
opensuse:/usr/lib64/cups # exit
user@opensuse:~>

Μετά από αυτό δοκίμασα να εκτυπώσω μια δοκιμαστική σελίδα και όλα πήγαν καλά.

Τι μου έκανε μεγάλη εντύπωση; Ο καινούργιος cups αναγνωρίζει αυτόματα τους USB εκτυπωτές και ρυθμίζει το σύστημα αμέσως. Δεν χρειάζεται ούτε ένα .conf αρχείο να πειραχτεί, ούτε και να προσθέσουμε τον εκτυπωτή με κάποιο γραφικό εργαλείο.


Μέχρι το επόμενο blog... Happy Hacking!

1 σχόλιο: