Pages

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

openSUSE 12.1 Release Party

Το openSUSE 12.1 βγήκε πριν λίγες ημέρες. Το πρώτο βήμα ήταν να οργανωθούμε για να βγει και ο καινούργιος οδηγός εγκατάστασής του. Το αμέσως επόμενο; Μα τι άλλο θα μπορούσε να είναι από την οργάνωση ενός Release Party.

Όπως πάντα το υλικό που θα μοιραζόταν στους παρευρισκόμενους το φτιάνω εγώ, μιας και είμαι ο fun της εν λόγω διανομής Linux στο Σύλλογο Φίλων Ανοικτού Λογισμικού Χανίων. Έτσι, ξεκίνησε η κατασκευή όλου του artwork για την εκτύπωση μιας ωραίας θήκης με όλα τα απαραίτητα δισκάκια. Το καλό είναι πως το βασικό template το είχα από τα προηγούμενα Release Parties που είχαμε κάνει. Μιας και το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό, είπα να ακολουθήσω την ίδια διαδικασία με τότε! Και ξεκινάει το GIMP να δουλεύει ασταμάτητα...


Μια πλήρης διανομή openSUSE περιλαμβάνει ένα DVD για την εγκατάσταση του βασικού συστήματος με τα γραφικά περιβάλλοντα, ένα CD που περιέχει τις μεταφράσεις για όλες τις γλώσσες και ένα τρίτο CD που περιέχει προγράμματα κλειστού κώδικα, όπως τον Flash Player κ.α. Φυσικά, άλλα είναι τα δισκάκια για 32 bit αρχιτεκτονικές και άλλα αυτά για 64 bit, εκτός του CD που περιέχει τα προγράμματα κλειστού κώδικα. Το τελευταίο είναι κοινό και για τις δύο αρχιτεκτονικές προσωπικών υπολογιστών. Όλα αυτά μας κάνουν 5 δισκάκια (2 DVD και 3 CD).

Ένας αστικός μύθος για το openSUSE είναι πως το κύριο περιβάλλον εργασίας του είναι το KDE. Αυτό, φυσικά, δεν ισχύει. Το openSUSE υποστηρίζει από την εγκατάσταση όποιο από τα βασικά γραφικά περιβάλλοντα επιθυμεί ο χρήστης, KDE, GNOME, XFCE και LXDE. Φυσικά υπάρχουν και πάρα πολλά ακόμα που μπορεί κάποιος να εγκαταστήσει, αλλά δε θα ήθελα να επεκταθώ σε αυτό. Ο τελικός μου στόχος είναι πως θα έπρεπε να παρέχω και ένα Live CD της διανομής. Επέλεξα το openSUSE 12.1 KDE Live CD γιατί είναι το γραφικό περιβάλλον που θεωρώ ομορφότερο από τα άλλα, ενώ προτίμησα την αρχιτεκτονική των 32 Bit μιας και δεν το προόριζα για την εγκατάσταση της διανομής.


Οι φωτογραφίες δείχνουν το αποτέλεσμα της εκτύπωσης των CD/DVD και των εξώφυλλων των θηκών τους. (Ναι, όλα εκτυπώθηκαν στο σπίτι και δεν χρειάστηκε ούτε μελάνι να αλλάξω στον εκτυπωτή μου!):)


Το τελευταίο κομμάτι της οργάνωσης του Release Party περιέχει... δημοκρατικές διαδικασίες στο να κανονίσουμε... τι θα φάμε :P Βασικά μετά από μια πολύ μικρή συζήτηση αποφασίσαμε να βρεθούμε σε μια από τις αγαπημένες μας ταβέρνες, τον Αποκόρωνα στην πόλη των Χανίων. Εκεί, βάλαμε κάτω τα δισκ... εχμμμ... κρεατικά μας και την κάναμε ταράτσα. Μοιράστηκαν και τα πακέτα της διανομής, αλλά δεν τα πολύκοιτάξαμε γιατί το κρέας ήρθε γρήγορα...

Και όπως προείπα, οι φωτογραφίες δείχνουν το αποτέλεσμα... Τα πιάτα ούτε πλύσιμο δεν χρειάζονται! :)

Και αυτή τη φορά περάσαμε θαυμάσια, με μπόλικη σιωπή την ώρα που μιλούσαν τα μαχαιροπήρουνα, αλλά την υπόλοιπη ώρα μιλούσαμε για τα αγαπημένα μας θέματα, τόσο του ανοικτού λογισμικού, όσο και off topic. Ελπίζουμε κι εσείς να περάσατε το ίδιο καλά, ή ακόμα καλύτερα από εμάς. Τα χαμόγελα πραγματικά μας χρειάζονται! :):):):):):):):):):):)


Ηλίας Χρυσοχέρης

2 σχόλια:

  1. Εγώ τρυςτυχώς είχα εργαστήριο και το έχασα. :( (Για το φαΐ λέω)
    Δεν πειράζει όμως καθώς πλησιάζει σιγά σιγά το FreeBSD release...

    ΑπάντησηΔιαγραφή