Pages

Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009

Μικροπολιτικός - Ο καθηγητής Μυστήριος: Μια γνώμη

Σήμερα προσπάθησα να δώσω μια απάντηση στον ιστότοπο της εφημερίδας "TA NEA" στο άρθρο "Μικροπολιτικός - Ο καθηγητής Μυστήριος". Απ' ότι φαίνεται η απάντηση ήταν μεγάλη σε μέγεθος και το javascript που κάνει την αποστολή αναφέρει ότι υπήρξε κάποιο σφάλμα και να ξαναδοκιμάσω, χωρίς φυσικά να αναφέρει το σφάλμα. Δεν πειράζει, η απάντησή μου θα δοθεί διαμέσου αυτού εδώ του χώρου.

Αγαπητοί κύριοι, εδώ και 15 χρόνια περίπου χρησιμοποιώ το ανοικτό λογισμικό, τόσο για την εργασία μου, όσο και για όλες τις μεταπτυχιακές σπουδές και τις διδακτορικές έρευνες στις οποίες έχω εμπλακεί τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και για χάρη άλλων. Έχω "μυήσει" αρκετό κόσμο στο ΕΛΛΑΚ (και για όσους ακόμα δεν το γνωρίζουν: Ελεύθερο Λογισμικο / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα), από μικρούς μέχρι και μεγάλους, από μαθητές γυμνασίου μέχρι τη συνταξιοδοτημένη μάνα μου! Είναι απίστευτο να βλέπω στη χώρα μου, τον κάθε... ένα που έχει πάρει μια θέση και το μόνο που έχει να δώσει σε αυτή είναι τη... νεκρική ακαμψία των απόψεών του, ειδικά στο χώρο των ηλεκτρονικών και των Η/Υ (επίσης για όσους δεν το γνωρίζουν: Ηλεκτρονικών Υπολογιστών), να μπλοκάρει ανθρώπους σαν τον κ. Καρούνο που βλέπω ξεκάθαρα ότι κάνει κινήσεις εφαρμογής του ΕΛΛΑΚ προς όφελος όλων μας. Και είμαι σε θέση να γνωρίζω πραγματικά σε αυτόν τον τομέα ποιο είναι το όφελος. Ή δεν έχει ιδέα ο άκαμπτος ή ... κάποιους άλλους λόγους θα έχει, σύμφωνα με την Ελληνική πραγματικότητα. Θέλετε να ξέρετε τι γίνεται αυτή τη στιγμή με το ΕΛΛΑΚ (και θα συνεχίσει να ισχύει);

α) ΔΕΝ ΤΟ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ - Μεγάλο κομμάτι ρευστού θα παραμείνει με αυτό τον τρόπο στο Δημόσιο με αποτέλεσμα να μπορούν να διατεθούν αυτά τα χρήματα σε άλλα πράγματα σημαντικά για την ανάκαμψη της οικονομίας μας!

β) ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΙΟΥΣ! - Κάτι που είναι το μεγαλύτερο αγκάθι για αυτό το άθλιο πράγμα που αγοράζει ο κόσμος (και μέχρι τώρα και το Δημόσιο) από τη Microsoft και προσπαθεί να ονομαστεί "Λειτουργικό"

γ) ΕΙΝΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟ - Δεν σταματάει ο υπολογιστής να λειτουργεί και να ανοιγοκλείνει παράθυρα επειδή ξαφνικά απόκτησε τη δικιά του προσωπικότητα και κάνει "ότι θέλει" όπως αυτό το άθλιο πράγμα που του έχουν δώσει το όνομα Windows!

δ) ΕΧΕΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΓΙΑ ΟΛΑ - Δεν είναι υποχρεωμένος ο καθένας να αγοράσει άλλα προϊόντα της Microsoft για να μπορέσει να το χρησιμοποιήσει - π.χ. Microsoft Office κ.λ.π.

ε) ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ - Πολλά σχολεία στα οποία κάνουν μάθημα τα παιδιά σας, τρέχουν αυτή τη στιγμή στα εργαστήρια των υπολογιστών ΕΛΛΑΚ με αποτέλεσμα να έχουν πρακτικά "αναστήσει" ακόμα και αυτούς τους υπολογιστές που κάποιοι θα ήθελαν να ονομάσουν "αρχαιότητες", αλλά βλέποντάς τους να λειτουργούν καλύτερα από τους "υπερσύγχρονους" με Windows που έχουν στα σπίτια τους, κάνουν... τουμπεκί!

στ) ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΙΓΜΗ - Οι προγραμματιστές που το συντηρούν είναι σε όλο τον κόσμο, δουλεύουν αδιάκοπα και συνεχώς μας δίνουν καινούργιες δυνατότητες, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΙΣ ΑΜΦΙΒΟΛΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ όπως γίνεται με τη Microsoft!

ζ) ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΠΟΙΗΣΙΜΟ - Μια απλή εγκατάσταση και ρύθμιση και ο χειριστής του δεν γνωρίζει κάν τη διαφορά! Χώρια που έχει απίστευτα ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΚΕΝΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ απ' ότι τα λειτουργικά της Microsoft!

η) Χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και αρκετές άλλες έχουν περάσει εδώ και χρόνια τις υπηρεσίες τους σε ΕΛΛΑΚ. Αυτές οι χώρες είναι λιγότερο ανεπτυγμένες από την Ελλάδα ή εμείς είμαστε πιο έξυπνοι; Και αν ισχύει το δεύτερο, γιατί έχουμε αυτό το χάλι σε αυτή τη χώρα;

Και για να μη γράφω μέχρι αύριο, σταματάω εδώ (ναι! θα μπορούσα να κάνω τη λίστα πολύ μεγαλύτερη). Μόνο να πω ότι σε μαθητές Γυμνασίου που έδωσα το laptop μου να το χρησιμοποιήσουν με ρώταγαν αν μπορώ να τους εγκαταστήσω Linux (ΕΛΛΑΚ) γιατί είναι πολύ πιο όμορφο! (όπως είπαν τα παιδιά)

Να μην ξεχνάμε ότι για το εγχείρημα υπάρχουν αρκετοί σύλλογοι ανά την Ελλάδα που μπορούν και θέλουν να βοηθήσουν τον κόσμο να ξεπεράσει το σοκ των Windows!

κ. Καρούνο ένα είναι σίγουρο: ΜΠΡΑΒΟ σας γιατί είστε κάποιος ο οποίος έχει τα κότσια να τα βάλει με τους "άκαμπτους". Όλοι όσοι έχουμε γνωρίσει το ΕΛΛΑΚ είμαστε μαζί σας και σας στηρίζουμε σε αυτό το εγχείρημα.

1 σχόλιο:

  1. Καλησπέρα Ηλία,
    Ενδιαφέρομαι να κάνω simulation με το “ns-2”.
    Έχεις κάποια εμπειρία σε αυτό;
    Ρωτάω γιατί στο blog σου βλέπω ότι έχεις ασχοληθεί με tcl/tk.
    Thanks για την απάντηση,
    Δημοσθένης
    dtrich0@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή